Mistä Reilun kaupan viini Chill Out Cabernet Sauvignon Shiraz tulee?

Reilu kauppa on kehittyvissä maissa viljeltävien tuotteiden sertifiointijärjestelmä, jossa olennaista on, että viljelijät saavat työstään elämiseen riittävän korvauksen.

etelä-afrikka

Viljelijöille maksetaan myymistään tuotteista vähintään Reilun kaupan takuuhintaa ja sen päälle Reilun kaupan lisää. Suurtilojen työntekijöille maksetaan vähintään lakien mukaista ja asteittain nousevaa palkkaa.

Reilu kauppa edellyttää pienviljelijäyhteisöiltä demokraattista ja läpinäkyvää päätöksentekoa. Suurtilojen työntekijöillä tulee olla järjestäytymisoikeus ja turvalliset työolot.

Reilu kauppa asettaa viljelylle myös tiukat ympäristökriteerit. Haitallisten torjunta-aineiden käyttö on kielletty ja sallittujen kemikaalien varastoinnille ja käytölle on laadittu tarkat säännöt. Olennaista on huomioida sekä viljely-ympäristön että viljelyyn osallistuvien ihmisten hyvinvointi.

Chill out -viinin on tehnyt vuonna 1962 perustettu eteläafrikkalainen Du Toitskloof Wines -niminen viinitalo. Se on valmistanut Reilun kaupan viinejä vuodesta 2005 alkaen ja on yksi ensimmäisistä maansa viinitaloista, jonka kanssa Fair Trade organisaatio on alkanut yhteistyöhön.

Du Toitskloof Wines -viinitalon muodostavat 22 viinitilaa, jotka kaikki varmistavat osaltaan, että Reilun kaupan periaatteet toteutuvat tiloilla ja viinitarhoilla mm. liittyen työntekijöiden palkkoihin ja työehtoihin.

Osana Du Toitskloofin Reilun kaupan toimintaa ylläpidetään työntekijöiden päivittäistä elämää auttavia asioita kuten kolmea päiväkotia työntekijöiden lapsille, liikkuvaa työterveysklinikkaa, koulukuljetuksia sekä opiskelustipendejä työntekijöiden lapsille sekä tietotekniikan opetusta ja liikkuvaa kirjastoa. Tähän päivään mennessä yli 2000 työntekijää tai heidän perheenjäsentään on suoraan hyötynyt reilun kaupan toimenpiteistä.

du_toitskloof
Vuonna 2015 perustettu Fairtrade Mobile Library -kirjastoauto tuo lukemisen ilon lähemmäksi työntekijöiden lapsia. Autossa on käytössä 20 tietokonetta sekä lainattavana tuhansia kirjoja lasten koulutyöskentelyn tukemiseksi.

Etelä-Afrikan Cape Townista viini jatkaa isossa 25 000 litran kontissa matkaansa kohti Suomea ja Altian Reilu kauppa -sertifioitua tehdasta Rajamäellä.

Rajamäen tehtaalla valmistetaan ja pakataan erilaisia alkoholijuomia, viinejä ja alkoholittomia juomia, ja täällä Du Toitskloof Winesin tuottama Reilun kaupan viini pullotetaan PET-pulloon. Lähellä kuluttajia pakkaamalla ja käyttämällä lasipulloja kevyempiä PET-pulloja tuotteen hiilijalanjälki jää pienemmäksi.