Kalan uunissa kypsentäminen ja höyryttäminen

Uunikala on monen suomalaisen suosikkikotiruokaa. Lempeä valmistustapa ei itsessään tuo kalaan erityisiä makuja, joten lisukkeet ja mausteet luovat pohjan viinivalinnalle. Tutustu tärppeihin!

Uunilohi ja lohkoperunat

Uunissa voi kypsentää lähes kalan kuin kalan. Jos kypsennät uunissa rasvaista kalaa kuten lohta, ota huomioon, että rasvaa tulee valumaan uunipellille runsaasti. Rasvan valumista voi ehkäistä leikkaamalla kalasta nahkaa ja sen alla olevaa rasvaa ennen uuniin laittamista. Nahan voi korvata esimerkiksi vihannespedillä. Jos perinteinen uunilohi kyllästyttää, kannattaa kokeilla kokonaista piikkikampelaa, joka sopii uunikalaksi erinomaisesti.

Uunikalasta tulee parasta, kun antaa sen kypsyä hitaasti miedossa lämpötilassa (alle 150 astetta). Kalaan kannattaa jättää ruoto, sillä kun kala kypsyy uunissa hitaasti, ruoto ehtii antaa siihen paljon makua.

Uuni ei itsessään tuo kalaan mitään lisämakuja, vaan korostaa sen omaa makua. Kala kannattaakin maustaa hyvin ja lisätä mukaan uuniin erilaisia vihanneksia. Kokeile esimerkiksi tuoretta fenkolia, ruohosipulia tai tilliä.

Höyrytys, josta on tullut hyvin suosittua viime aikoina, säilyttää kalan kosteuden tavallista uunia paremmin.

Minkälainen viini uunikalan kanssa?

Uunissa kypsentäminen ja höyryttäminen ovat lempeitä valmistustapoja. Uunikalan viinivalinnassa korostuukin se, miten kala on maustettu ja mitä lisukkeita sen kanssa tarjoillaan.

Valitse yrteillä maustetun ja erilaisten kasvis- ja juureslisukkeiden kanssa tarjottavan uunikalan seuralaiseksi ranskalainen valkoviini Laroche Chardonnay L. Kuiva ja kevyesti hedelmäinen viini on helposti lähestyttävä ja puhdaspiirteinen, mikä tekee siitä mainion yleisviinin erilaisille kalaruoille.  

Vältä nämä yleiset virheet kalankypsennyksessä

Tarkkaile lämpötilaa ja ota avuksi lämpömittari. Jos uuni on liian kuuma, kalan rasva karkaa pintaan ja kalasta tulee kuivaa ja kumimaista.

Aivan kuten liha, myös kala tulisi ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kypsentämistä. Myös maustaminen kannattaa tehdä ajoissa. Näin kalasta tulee mureampaa ja se ehtii maustua.

uomen paras sommelier 2017 Taneli Lehtonen ravintola Murusta.

Ruoka+viinivinkkaajat:

Vinkit kalan kypsentämiseen antoi kalatukku E.Erikssonin Juha Lindberg ja viinivalintoihin Suomen paras sommelier 2019 Taneli Lehtonen (kuvassa) ravintola Murusta.