Mitä löytyy grillistäsi tänä kesänä keittiömestari Tommi Tuominen?

Ravintoloitsija ja keittiömestari Tommi Tuominen grillaa aina huolella, sillä kiire pilaa parhaankin raaka-aineen. Tutustu Tommin grillausvinkkeihin ja lue mikä on yleisin virhe grillatessa.

ruokapöytä

– Grillaan aina ehdottomasti hiiligrillillä, mikä takaa hyvän maun, mutta vaatii myös aikaa valmistautumiseen, Tommi kertoo. Kyse on yksinkertaisuudessaan ajoituksesta – hiiligrilli pitää laittaa tulille puolitoista-pari tuntia ennen kuin aikoo kattaa ruoan pöytään. Ja malttaa odottaa, että hiilet ovat kunnolla hiilloksella ennen kuin raaka-aineet laitetaan grilliin.

Älä grillaa liian kuumalla

Monilla on paha tapa pitää grilli kauttaaltaan liian kuumana, jolloin pihvi tai kala pääsee kuivumaan liikaa. – Mehukas lopputulos vaatii ensin korkeamman lämpötilan grillauksen, jotta pinta saa makua ja väriä, ja sen jälkeen miedomman lämmön, jolloin pihvi tai kala jää meheväksi sisältä, Tommi muistuttaa – levitä siis hiillos vain toiselle puolelle grilliä, jolloin toinen puoli on lämpötilaltaan matalampi. Tai pidä kaasugrillissä vain osa polttimoista päällä.

Pallogrillissä lämpötilan säätö kuvun ja pohjan ilmareikien avulla on haasteellisempaa kuin kaasugrillissä, mutta kokeilemalla oppii löytämään sopivat säädöt.

Rasvaisempi liha säilyy mehevämpänä

Tommin grillistä löytyy useimmiten lihaa kuten naudan hyvin riippunutta entrecôtea tai mallaspossun kassleria. Espanjalaista tapaa leikata possun etuselästä sulkamaisia ohuita pihvejä kutsutaan nimellä pluma eli ”sulka”. Niitä löytyy melko hyvin suomalaisiltakin lihatiskeiltä. 

– Plumaan sopii itse tehty mausterub, johon laitan chiliä tai cayenne-pippuria, juustokuminaa ja savupaprikaa vähän inspiraation mukaan, sekä sokeria kivasti karamellisoimaan lopputulosta. Hiero rub lihan pintaan ennen grillausta.

Hyvin riippunutta, mureaa lihaa löytyy esimerkiksi kauppahallien lihatiskeiltä.

– Liha kannattaa valita rasvaisemmasta päästä ja panostaa lihan laatuun. Hyvin riippunutta, mureaa lihaa löytyy esimerkiksi kauppahallien lihatiskeiltä. Lihan kaveriksi sopii grillatut kasvikset kuten parsa tai varhaiskaali, tai vaikka tomaatti-sipulisalaatti.

Varhaiskaali on todella helppo ja herkullinen grillattava – leikkaa kaali puoliksi, ota grillissä hyvä paahtopinta molemmin puolin ja penslaa lopuksi voilla tai öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla. Kahdesta puolikkaasta riittää lisuketta hyvin useammallekin ruokailijalle.

Loppukesästä grilliin kannattaa laittaa juureksia – kääräise folioon esimerkiksi juuriselleri, laita mietoon lämpöön tai jopa hiilloksen viereen kypsymään tunniksi-puoleksitoista.

Kala toimii halsterissa

– Jos grilliin menee kalaa, käytän ehdottomasti halsteria, joka helpottaa kalan kääntämistä. Tuore kampela tai kotimainen järvikala kuten ahvenet ja siika toimivat hyvin grillissä. Kokonaisen kalan sisään kannattaa laittaa kaikenlaisia yrttejä ja sitruksen siivuja sekä nokare voita.

Pidä mielessä – grillauksen a ja o

  1. Hanki laadukkaat raaka-aineet – liha tai kala + helppo kasvislisuke

  2. Varaa riittävästi aikaa

  3. Säädä kuumuutta – älä grillaa liian kuivaksi

  4. Valitse hyvä juoma ruoan kaveriksi

Laroche L Chablis, Los Intocables & Zinck Riesling -viinipullot

Viinivinkit grilliruoille

Los Intocables Black Malbec – tuhti punaviini Argentiinasta entrecotelle. Katso Tommin suunnittelema grillimenu Los Intocables -viinille

Zinck Riesling – raikkaan mineraalinen ja aromaattinen ranskalainen valkoviini kalalle ja kasviksille

Laroche Reserve & Organic Chardonnay – hedelmäisen elegantti ranskalainen luomuvalkoviini kalalle ja kasviksille

Tommi Tuominen

Haastattelussa Tommi Tuominen

Tommi Tuominen on helsinkiläinen keittömestari ja ravintoloitsija, joka omistaa Michelin-tähdellä palkitun ravintola Demon, ja on omistajana myös Groteskissa ja Finnjävelissä. Tommi tunnetaan monista tv-ohjelmista kuten Kokkisota, Food Club ja Finnjävel – ravintola helvetistä.