Karitsanviulu yrttikuorrutteella
Mehevä yrttikuorrutus antaa makua lihalle ja korostaa sen parhaita vivahteita yhdessä laadukkaan ja mehevän täyteläisen Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon -punaviinin kanssa.
Katso resepti »Nappaa Viinimaan raadin viinisuositukset eri hintaluokissa sekä ruokavinkit pääsiäisen viettoon.
Viiniraadin suositusviinit on listattu hintajärjestykseen edullisimmasta kalleimpaan (litrahinnan mukaan). Herkullisia pääsiäisruokien ohjeita löydät jutun lopusta.
Pääsiäinen on alkuvuoden viimeinen varsinainen punaviinisesonki, vielä ehtii nautiskella punaisista ja hyvästä ruoasta.
Herkullinen ja helposti nautiskeltava luomupunaviini Sisiliasta, joka on valmistettu Appassimento-menetelmällä.
"Inycon-viinin aromeissa löytyy tyypillistä Appassimento-tyylisten viinien kevyen rusinaista ja makeahkoa maailmaa, mutta raikkaalla yrttisyydellä. Pehmeän keskitäyteläinen viini on tyyliltään vähän kevyempi Appassimento, jolloin se toimii paremmin ruoan kanssa."
Nero d’Avola ja hieman harvinaisempi Perricone ovat alkuperäisiä sisilialaisia rypälelajikkeita. Inycon-luomuviini on valmistettu kestävän kehityksen periaatteilla.
"Nauti pääsiäisen rentojen ruokien kuten lammasburgerin tai lihapatojen kanssa. Toimii erinomaisesti myös sellaisenaan kivassa seurassa tai take away pizzalle, kun pääsiäisruoka alkaa kyllästyttämään. Rohkea kokeilee pääsiäismunien kanssa!"
Luottovalinta pääsiäiseen – ja luomua! Ruffinon viinitalo on saanut arvostetun The Green Awards -palkinnon kestävän kehityksen työstään.
"Yllättävän yrttinen aromi, raikas ja todella hyvät hapot. Kestosuosikki erinomaisessa mielessä – kiva ja jäntevän napakka, paljon makua ja aromia. Ei liian raskas, vaan rento klassikkoviini Toscanasta."
"Ruffino toimii yrttisten lihojen kuten pannulla tai grillissä paistetun yrttisen karitsan ulkofileen kanssa ja on täydellinen mätsi tomaattisille ruoille. Tai nauti pitkään kypsyneen patalihan kanssa, jossa yrttejä ja tomaatteja joukossa. Grillattu lammasraakamakkara = Perfetto!"
Vie pääsiäinen seuraavalle tasolle – Chilen Maipon laakson Cabernet Sauvignon, jota on kypsytetty vuosi tammitynnyreissä ja sen jälkeen vuosi pullossa. Viini on saanut upean 4 tähteä ja laadultaan erinomainen -maininnan Viinilehdeltä.
"Tarapacasta löytyy paljon viiniä rahalle. Tanniineja on aika rapsakasti, mutta ne eivät ole liian tiukkoja. Kaipaa rinnalleen punaista liharuokaa, mieluiten puolikypsää. Kaada lasiin jo hyvissä ajoin, jotta viini saa happea ja avautuu."
"Runsas ja täyteläinen – nimenomaan ruokaviini roseeksi jätettyjen lihojen, kuten entrecôten tai karitsan ulkofilen tai paahtopaistin kanssa." Katso karitsan paahtopaistin & omena-ruusukaalipaistoksen ohje
"Jos aloitat grillikauden pääsiäisenä, grillaa lihan viereen tuoretta vihreää parsaa. Viereen punaviinikastike, jota tuunattu hieman mustaherukkahillolla – toimii viinin herukkaisten aromien kanssa. Nappiviini myös kovien juustojen kanssa."
Helsingin Sanomien Ripasso-viinien testin voittaja 1.12.2022 ja täydet viisi tähteä "Maku rakentuu monen erilaisen aromin kautta tasapainoiseksi, hyvin tyylikkääksi ja melko pitkäksi."
"Pääsiäisen pitkät pyhät ansaitsevat arvoisensa viinin. Sijoita nautiskeluun, aikaan ja hyvään ruokaan."
"Elegantissa ja kypsässä luomu-Ripasso-punaviinissä on raikas hedelmäisyys ja runsaat, mutta mukavan pehmeät tanniinit. Se sopii erityisesti karitsan kyljyksille ja paahtopaistille yrttimarinadilla. Nauti myös kovien juustojen, pataruokien ja ylikypsien lihojen kanssa sekä sellaisenaan nautiskeltavaksi."
Antiche Terren edelleen perheomisteinen viinitalo on viljellyt viiniä Valpolicellan alueella 1900-luvun alkupuolelta asti.
Herkullista pääsiäisen aikaa!
Kommentit on koottu Viinimaan viiniraadin tastingista. Raadissa olivat mukana Anoran viiniasiantuntijat Markus Sillanpää ja Nina Witikka sekä Viinimaan sisällöntuottajat Anne Riski ja Maria Sojakka.
Mehevä yrttikuorrutus antaa makua lihalle ja korostaa sen parhaita vivahteita yhdessä laadukkaan ja mehevän täyteläisen Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon -punaviinin kanssa.
Katso resepti »Lehtikaalipesto ja -sipsit tuovat pikantin lisän yrttiseen karitsaan, jota maa-artisokkamuhennos mehevöittää.
Katso resepti »Karitsa maistuu roseena täyteläisen Tarapacá-punaviinin kanssa. Valmista lisukkeeksi mehevä kaali-omenapaistos.
Katso resepti »Potkat maustetaan rosmariinilla ja rooibos-teellä. Maukkaan polentan ja mausteisen täyteläisen punaviinin aromit toimivat karitsan kanssa.
Katso resepti »Tuoreen ja lähellä tuotetun karitsan lihasta valmistuu herkullinen tartar, jota täydentää aromikkaan pippurinen yrtti lipstikka.
Katso resepti »Karitsan kareet maustetaan granaattiomenasiirapilla ja hieman eksoottisimmilla mausteilla. Grillaa ja nauti täyteläisen punaviinin kanssa.
Katso resepti »Raikkaan kirpeä italialainen sitruunatorttu valmistetaan tiramisu-kekseistä, mascarpone-juustosta ja lemon curd -tahnasta. Nauti jälkiruokaviinin kanssa!
Katso resepti »Ihastu pääsiäisen jälkiruokaan, jonka valmistuksessa on käytetty herkullista Amarula-kermalikööriä.
Katso resepti »