Ravintola NJK:n rapuillallisilla raikaa laulu

Millaisesta tunnelmasta syntyvät unohtumattomat rapujuhlat ja miten rapusnapsista nautitaan oikeaoppisesti? Helsingin suosituimman rapuravintola NJK:n keittiöpäällikkö Toni Björkholm kertoo vinkit onnistuneisiin rapujuhliin. Muista varata paikkasi ajoissa

ravut ja snapsi

Suomen vanhimman purjehdusseuran NJK:n vuonna 1900 rakennettu paviljonki Helsingin Etelärannan edustalla sijaitsevassa Valkosaaressa on tutustumisen arvoinen paikka. 1960-luvulta lähtien rakennuksessa on toiminut ravintola, joka on tullut vuosien varrella tunnetuksi nimenomaan tunnelmallisista rapujuhlistaan. Eikä syyttä, rapukauden aikana ravintola NJK:ssa nautitaan 26 000 jokirapua elo- ja syyskuun hämärtyvissä illoissa.

– Me olemme kuin kesähuvila Helsingin sydämessä, jossa aika ikään kuin pysähtyy ja arjen hektityys katoaa kun parin minuutin matkan jälkeen astuu yhteysveneestä laiturille,  ravintolapäällikkö Susanna Holm kuvailee. – Meillä ainutlaatuinen rapuillallisen tunnelma syntyy kauniista rakennuksesta, hämärtyvästä illasta sekä upeasta maisemasta Kauppatorin ja Katajanokan suuntaan, ja tietenkin hyvästä seurasta, ruoasta ja juomasta – rapulauluja ja -perinteitä unohtamatta.

Rapuillallinen koostuu kotimaisesta laadusta

Rapuillallisen kohokohta on tietenkin tillivedessä keitetyt saksiniekat. – Me tarjoamme ainoastaan kotimaisia jokirapuja, jotka ovat maukkaampia ja pehmeäkuorisempia täplärapuihin verrattuna, keittiöpäällikkö Toni Björkholm kertoo. – Rapujen koot vaihtelevat 10,5 ja 12 senttimetrin välillä. Tyypillisesti seurueet tilaavat 6-10 rapua henkeä kohti, ja ne nautitaan tietenkin perinteisesti paahtoleivän päällä voin ja tillin kanssa. Itse suosin oikein rapeaksi paahdettua leipää, päälle reippaasti Peltolan meijerin hieman suolaisempaa voita ja paljon tilliä.

– Pääruoaksi meillä on valittavana neljä eri vaihtoehtoa, joista suosituimpia on perinteinen Bellmanin pannu kantarelleista ja pekonista uppomunan kanssa tarjoiltuna. Pääruokavaihtoehtona löytyy aina myös sorsaa, tänä vuonna sorsanrinnan ja koipiconfitin muodossa, Toni kertoo. – Rapujen kanssa tarjottava kuminajuusto on myös monien mieleen, samoin kuohkea kanttarellikeitto alkuun. Kaikissa ruoissa suosimme ilman muuta kotimaisia puhtaita ja laadukkaita raaka-aineita.

Ravintola NJK:n verannalta aukeaa näkymä kohti Olympiaterminaalia.
Ravintola NJK:n verannalta aukeaa näkymä kohti Olympiaterminaalia.

Laulu raikaa ja välillä vilvoitellaan

Laulu todellakin raikaa NJK:lla, kun rapuseurueet ottavat mittaa toisistaan. – Tyypillisesti rapumenuamme saapuu syömään yritysasiakkaita vieraineen, mutta myös monet ystäväseurueet käyvät joka vuosi nauttimassa perinteisestä tunnelmastamme, ravintolapäällikkö Susanna kertoo. – Tunnelmalliseen korkeakattoiseen saliin verantoineen mahtuu yli 200 henkilöä kerralla, joten usein paikalla on yli kymmenenkin isompaa tai pienempää seuruetta. Silloin tunnelma ja lämpö lähes kirjaimellisesti nousevat kattoon. Meille ovat erittäin tervetulleita myös vaikkapa kahden hengen seurueet fiilistelemään illan tunnelmasta. Lauluja ei toki tarvitse osata ulkoa, vaan ”Helan går” ja muut rapulaulut löytyvät pöytiin jaettavista lauluvihkoista.

– Rapujen nauttimisen jälkeen kannattaa käydä vilvoittelemassa ravintolan terassilla välijuomalla ja jaloitella saaren rannassa ja katsella hämärtyvää iltaa. Kattaustauon aikana saamme pöydät siistittyä pääruokaa varten, sillä rapujen syöminen saattaa olla hieman sotkuista puuhaa, Susanna naurahtaa. Jokapäiväinen iltayhdeksän ohjelmanumero on tykin laukaiseminen pihalla, minkä jälkeen lasketaan lippu salosta ja sytytetään kynttilät pöytiin. Illallisesta nauttiminen jatkuu lähes puoleen yöhön saakka.

Teksti: Anne Riski

Näin nautit rapusnapsin oikeaoppisesti

Perinteisiin kuuluu rapulaulujen, saksien imeskelyn ja punasävyisen rekvisiitan lisäksi tietenkin rapusnapsi. Toni Björkholm vinkkaa neljä nyrkkisääntöä:

1. Juoman kuuluu olla kylmää, ja snapsilasit kannattaa kylmentää pakastimessa ennen pöytään viemistä.

2. Älä nauti snapsia kerralla, vaan ota pieni siemaus jokaisen rapulaulun jälkeen. Yhdestä neljän senttilitran annoksesta riittää hyvin 4-6 lauluun.

3. Ensimmäinen siemaus nautitaan ensimmäisen ravunpyrstön ja laulun jälkeen.

4. Muista kohtuus illan alkoholijuomissa, jotta tunnelma säilyy sopivan iloisena.

Tervetuloa ravintola NJK:lle!

Tervetuloa ravintola NJK:lle!

Valkosaareen on kuljetus yhteysveneellä NJK: laiturista, Helsingin Etelärannasta Olympiaterminaalin vierestä, jonne kulkevat raitiolinjat 2 ja 3. Avoinna ma-la 18.00-24.00. Terassi avoinna klo 17 eteenpäin ja siihen pääsee lasilliselle koko kesän ajan ilman pöytävarausta ja yhteysvenemaksua. Rapumenu tarjolla 21.7. – 30.9. Pöytävaraukset p. 09 6128 6500

www.ravintolanjk.fi>

Tutustu myös muihin Royal Ravintoloiden rapuravintoloihin

Royal Ravintoloiden rapuviikkoja vietetään myös seuraavissa ravintoloissa:

Katajanokan Kasino, Kulosaaren Casino, Ravintola Nokka, Ravintola Savoy, Sipuli, Svenska Klubben, Särkänlinna, Töölönranta

Tutustu menuihin ja varaa pöytäsi>