6 x kesän viini ja uudet perunat – Katso asiantuntijoiden vinkit

Nappaa kesän viinivinkit ja keittiömestari Ina Niinikedon niksit varhaisperunoiden valmistukseen

juhannuksen valkoviinit

Riesling, Pinot Grigio vai Sauvignon Blanc? Kuivaa vai puolikuivaa? Viinimaan asiantuntija Iida Seppälä listasi valkoviinisuositukset kesän viettoon. Kaikki viinivinkit toimivat kesän ykkösherkun eli varhaisperunoiden kanssa.

Settesoli Pinot Grigio Organic 3 litraa – raikas luomuviini Sisiliasta

"Ihana kesäviini Italiasta! Runsaan hedelmäinen tuoksu, jossa vihreää omenaa, hunajamelonia, karviaista ja hieman kukkaisuutta. Maku on kuiva ja raikas, mutta kuitenkin lempeä. Plussaa luomusta ja hanapakkauksen kankaisesta kantokahvasta."

Matua Marlborough Sauvignon Blanc 1,5 litraa – tyylikäs ja voittoisa valkoviini

”Raikkaan aromaattinen tuoksu kuten Sauvignon Blanc -rypäleestä tehdyssä viinissä kuuluu ollakin. Aivan kuin tuoksuttaisi mustaherukkapensasta! Kuivassa maussa on reilusti hedelmäisyyttä, eloisa jälkimaku on runsas ja pitkä. Ehdottomasti kesän vaaleiden kalaruokien kuten yrteillä maustetun siian tai kuhan ja varhaisperunoiden kanssa”

Yrttisten perunoiden ja vaalean kalan kanssa sointuu hyvin uusiseelantilainen aromikkaan yrttinen sauvignon blanc -valkoviini Matuan viinitalolta.

Uudesta-Seelannista tuleva Matua-viini voitti kultaa Vuoden Viinit 2022 -kilpailun hanaviinikategoriassa sekä hopeaa Viinilehden Vuoden hanaviinit 2021 -kilpailussa.

Kungfu Girl Riesling – monipuolinen lempiviini

"Tämä on Riesling vailla vertaa! Kypsä omena, raikas sitrus ja hento kukkaisuus vievät suorastaan kielen mennessään. Puolikuiva maku yhdistyy ryhdikkäisiin happoihin tehden kokonaisuudesta hyvin tasapainoisen miellyttävän, maukasta mineraalisuutta unohtamatta. Näin monipuolista viiniä on kyllä vaikea löytää"

Haluatko jatkossa sesongin viini & ruokavinkit suoraan sähköpostiisi? Tilaa Viinimaan uutiskirje ja saat samalla 10 € etusetelin Decanterin viini- ja keittiötarvikkeiden verkkokauppaan >>

Vinkki! Löydät Kungfu Girlin myös pienessä 37,5 cl sekä isossa puolentoista litran pullokoossa Alkon verkkokaupasta ja valikoiduista myymälöistä.

Cat Riesling Rivaner 3 litraa – silmiin pistävä pakkaus

”Ehkä tämän vuoden veikein viinitonkka! 3 Legged Cat on suomalaiseen makuun kehitetty tasapainoinen ja laadukas puolikuiva uutuusviini, jossa on Rieslingin lisäksi mukana myös aavistus Rivaner-rypälettä. Runsaan hedelmäisen viinin maussa päärynää, persikkaa ja raikasta sitrusta.”

Devil’s Rock Riesling 3 litraa – Alkon myydyin Riesling-viini

"Saksalainen Devil's Rock on täynnä hedelmäisen herkullisia aromeja kuten persikkaa, omenaa, hunajamelonia, kypsää sitrusta sekä hentoa mineraalisuutta ja kukkaisuutta – kaikkia Rieslingin herkullisia aromeja. Moderni puolikuiva Riesling sopii moneen makuun hyvin viilennettynä”

St. Elmo Village 3 litraa – kestosuosikki jo kasarilla

”Suomen myydyin kalifornialainen valkoviini maistuu vuodesta toiseen. Uudistunut hanaviinipakkaus on nykyisin 100 %:sesti kierrätettävä kahvaa ja sisäpussia myöten. Puolikuiva, aavistuksen mausteinen ja runsaan hedelmäinen maku on helposti siemailtava”

Kokeile rohkeasti tuunata varhaisperunoita

– Voi ja tilli on ilman muuta klassikkoyhdistelmä varhaisperunoiden kanssa, mutta kokeile rohkeasti välillä jotain uutta, vinkkaa keittiömestari ja ruokakirjailija Ina Niiniketo. – Rosmariini tai rakuuna toimivat yrteistä parhaiten tai pyöräytä nopeasti pesto joko perinteisesti basilikasta tai keskikesän kunniaksi villiyrteistä (ks. ohje alempaa)

Lisää varhaisperunasalaattiin avomaankurkkua ja retiisejä

– Kirkas varhaisperunasalaatti, jossa on paljon yrttejä kuten lehtipersiljaa ja tilliä, dijon-sinappia, oliiviöljyä ja raastettua sitruunankuorta on tosi raikas lisäke vaikkapa grillatulle siialle tai nieriälle. Usein lisään perunasalaattiini myös avomaankurkkua ja retiisejä. Katkarapuskagen toimii myös erinomaisesti raikkaana uusien perunoiden lisukkeena.

Entä mitä tehdä ylimääräisistä keitetyistä varhaisperunoista seuraavana päivänä? – Oma suosikkini on espanjalainen tapas patatas bravas eli friteeratut perunalohkot vaikkapa paprikamajoneesin kanssa. Tai paahda perunat uunissa tai grillissä kovassa lämmössä kokonaisina ja voitele esim. rosmariini-valkosipuli-oliiviöljyllä.

Inan villiyrttipesto

100 g hasselpähkinöitä tai kuorittuja pistaasipähkinöitä 50 g paahdettuja auringonkukansiemeniä 500 g villiyrttejä esim. saksankirveliä, nokkosta, siankärsämöä, litulaukkaa 1,5 dl oliiviöljyä 100 parmesaania tai muuta kovaa juustoa suolaa

Paahda pähkinät uunissa 160 asteessa n 15 minuuttia. Raasta juusto. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tehosekoittimessa. Pesto säilyy hyvänä jääkaapissa muutaman päivän.

Ohje: Ina Niinikedon ruokakirja: Kukkia lautasella – syötävän hyviä reseptejä (Cozy Publishing 2021)

Näin keität varhaisperunat

1. Valitse tasakokoisia perunoita ja pese ne kylmässä vedessä ja harjaa huolellisesti ennen keittämistä.

2. Perunat voi lisätä kylmään tai kuumaan suolalla maustettuun veteen. Itse laitan kylmään veteen hiljalleen kiehumaan. Kylmässä vedessä perunoista tulee hieman kiinteämpiä, kuumassa pehmeämpiä. Vettä kattilassa tulee olla sen verran, että perunat peittyvät juuri ja juuri.

3. Keitä perunoita kannen alla noin 8–15 minuuttia koosta ja perunoiden määrästä riippuen niin, että ne jäävät napakoiksi.

4. Valuta keitinvesi tarkasti pois kattilasta, sillä kattilaan jäävä vesi vetistää perunoita. 

5. Lisää kattilaan halutessasi tilliä tai muita yrttejä ja nokare voita, laita kansi tai pyyhe päälle ja anna perunoiden hautua vielä viitisen minuuttia. Perunat kypsyvät höyryssä loppuun ja samalla niistä tulee napakoita.